ŞOTA RUSTAVELİ Kimdir?

sota-rustaveli-kimdir

Gürcü edebiyatının destansı başyapıtı Vephistkaosani (Kaplan Postlu Kahraman) adlı yapıtın yazarıdır. Bu ünlü şairin yaşamına ilişkin fazla ligi yoktur. 1172 yılında  Gürcistan'da doğduğu, 1216 yılında Kudüs'te öldüğü bilinmektedir. Rustaveli´nin yaşamı tıpkı Homeros´un yaşamı gibi efsanelerin sisleri içinde kaybolmuştur. 

Şota Rustaveli´nin ünü, ölümünden yüzyıllar sonra yayılmış olmasına karşın, şair çok derinlere kök salmış ve yapıtının çevresinde eşsiz bir sevgi çemberi oluşmuştur.  Rustaveli ölümünden üç yüz yıl sonra Gürcüstan´ın tüm şairlerinin rehberi olmuş, Kaplan Postlu Şövalye adlı yapıtı bütün şiirleri besleyen bir kaynak niteliği kazanmıştır. Rustaveli daha sonraki yüzyıllarda ülkesinin edebiyat dünyasını çok derinden etkilemiştir. 

Şota Rustaveli büyük bir olasılıkla Gürcü krallığının ve kültürünün en görkemli çağını yaşadığı 12. yüzyıl sonlarıyla 13. yüzyıl başları arasında yaşadı. Gürcüstan´ın eski Rustavi kentinde doğdu. Bundan dolayı Rustavi’den olan anlamında Rustaveli olarak adlandırıldı. Eğitim ve öğrenimini Atoni´de tamamladı, neredeyse bütün Asya´yı dolaştı ve Kraliçe Tamar´a çılgınca âşık oldu. Şair daha sonra büyük olasılıkla aşkına karşılık bulamaması nedeniyle keşiş olup Kudüs´teki Gürcü manastırına yerleşti ve orada öldü.

Eserleri

Vephistkaosani (Kaplan Postlu Kahraman)

Yorum Yap

Yorumlar