Khaled Hosseini (Halit Hüseyni) Kimdir?

khaled-hosseini-halit-huseyni-kimdir

1965 yılında Afganistanı'ın Kabil şehrinde dünyaya gelen romanan yazarının asıl mesleği doktorluktur. Afganistan'ın en sarsıntılı dönemlerinde yaşayan ve en büyük sorunlarına göğüs geren yazar, aslen Tacikistan asıllıdır. Şimdilerde hala yaşamına devam eden Hosseini yaşamını ABD vatandaşı olarak idame ettirmektedir. 2003 yılında çıkardığı Uçurtma Avcısı kitabı ile dünya çapında ün kazanan yazar, tüm dünyada en çok satılan ve okunan kitaplar arasında yer bulmasını sağlamıştır. Bu romanında iki çocuğun Afganistan'daki yaşamlarını anlatır. Afganistan'ın Taliban etkisi altındaki yılların öncesinden başlayan konu, Taliban dönemiyle beraber gelen zorlu yaşamı ve o zorlu  yaşamda iki çocuğun hayat koşullarını anlatır. 

Yazar ikinci romanı olan Bin Muhteşem Güneş'i 2007 yılında piyasaya çıkardı. En az ilk romanı kadar beğenilen bu romanda da iki kadının yine Taliban dönemindeki zorlu yaşamlarını ve hayat şartlarını anlatır. Şeriat çatısı altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan ve bombaların ailelerini yok eden iki kadının farklı şekillerde  aynı çatı altında buluşmasını konu almaktadır. Babası yıllarca Afganistan dış işleri bakanlığında görev yapan Hosseini, 1970 yılında babasının işi nedeniyle İrana yerleşmişlerdir. Ardından 1976 da babası pariste bir iş bulmıştur ve ailecek oraya taşınmışlardır. O yıllarda Afganistanda bulunan komünist rejimden dolayı aile pariste yaşamaktadır. 1980 Yılında ise ABD den sığınma hakkı kazanıp Kaliforniyaya taşınmışlardır. 

Roman yazarlığını Ve Dağlar Yankılandı kitabı ile devam ettiren yazar, bu kitabını da 2013 yılında piyasaya çıkarmıştır. Diğer romanlarının aksine beklentileri pek karşılamayan bu kitap beklentilerin altında kalmıştır. Şu sıralarda  Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde 'İyi Niyet Elçisi' olarak görev yapmaktadır. Kuzey  Kaliforniya'da İran asıllı Roya ve iki çocuğuyla yaşamını sürdürmektedir.

Yorum Yap

Yorumlar